Μήλος

Η Μήλος, το νησί της Αφροδίτης, ιδανικός προορισμός για κάθε είδος τουρισμού.

Το νησί

Η Μήλος διαθέτει ηφαιστιογενές έδαφος, δεν έχει πολύ πράσινο, θα βρείτε όμως μερικές από τις ομορφότερες παραλίες, χρυσές αμμουδιές με γαλαζοπράσινο νερό και περίεργους σχηματισμούς.

Το νησί πλούτισε χάρη στον Οψιδιανό λίθο, ένα πολύ σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα που χρισιμοποιούσαν για κατασκευή όπλων και εργαλείων στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Τον 1ο αιώνα στο νησί εμφανίζεται ο Χριστιανισμός και δημιουργούνται οι Κατακόμβες, οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ελευθερία και η ασφάλεια των θαλασσών συνέβαλε στην άνθηση των τεχνών. Το άγαλμα της Αφροδίτης και ο επιβλητικός Ποσειδών ύψους 2,50 μέτρων που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών αποτελούν δείγματα αυτής της ακμής.

Milos Dream Life1
Milos Dream Life2
Milos Dream Life3
Milos Dream Life4
Milos Dream Life5
Milos Dream Life6
Milos Dream Life7

Αξιοθέατα

Σαρακήνικο
Στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, θα βρείτε το πιο φωτογραφημένο τοπίο του Αιγαίου: Το Σαρακήνικο.
Το σεληνιακό αυτό τοπίο είναι μοναδικό. Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στην σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει το φεγγάρι και μια εμπειρία αξέχαστη για εσάς που θα το επισκεφτείτε.
Το Σαρακήνικο, το οποίο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές, έχει θέα στην Σίφνο και στην Κίμωλο, ενώ συνιστάται να το επισκεφτείτε όταν δεν πνέουν στο νησί βόρειοι άνεμοι.
Τέλος, να σημειώσουμε πως αξίζει να το δείτε όχι μόνο την ημέρα, αλλά και τις νύχτες με πανσέληνο, μιας και οι κατάλευκοι βράχοι από μαλακό υλικό αντανακλούν έντονα το φως, ακόμα και του φεγγαριού, και δημιουργούν ένα τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

Κλέφτικο
Το σύμπλεγμα αυτών των ηφαιστειακών πρωτότυπων βράχων, είναι ένα μαγευτικό τοπίο άξιο θαυμασμού, αλλά και ένα μέρος για να απολαύσετε την αίσθηση των διάφανων γαλαζοπράσινων νερών και τον ήλιο.
Το Κλέφτικο ήταν παλιό ορμητήριο πειρατών, απ’ όπου περνούσαν τα πειρατικά πλοία και αγκυροβολούσαν για να προστατεύονται στους μικρούς κολπίσκους και στα επιβλητικά του βράχια.
Σήμερα, οι μοναδικοί αυτοί γεωλογικοί σχηματισμοί, δημιουργήματα του αέρα και της θάλασσας, προσφέρονται για κολύμπι και εξερεύνηση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θάλασσας και για αυτό σας προτείνουμε να κάνετε μία θαλάσσια εκδρομή με προορισμό αυτό το μαγευτικό τοπίο.

Κάστρο
Το Κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού (σημερινή Πλάκα).
Σήμερα δεν κατοικείται, αλλά προσφέρει στους επισκέπτες του μια θέα απαράμιλλης ομορφιάς σε όλο τον κόλπο του νησιού και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που θα ανταμείψει τον κόπο σας να ανεβείτε στην κορυφή του. Επίσης, ανεβαίνοντας προς Κάστρο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας.
Το Ενετικό αυτό Κάστρο δεν περιβαλλόταν από τείχη, όπως και τα περισσότερα κάστρα των Κυκλάδων, αλλά προστατευόταν από τα ίδια τα σπίτια. Πρακτικά το κάστρο χρησίμευε για να προστατεύονται οι ντόπιοι από επιθέσεις των πειρατών (συχνό φαινόμενο της εποχής), καθώς και για να ελέγχουν την κίνηση των πλοίων στον κόλπο του Αδάμαντα. Στην κορυφή του, στο «Μέσα Κάστρο», βρισκόταν ο Πύργος του Ηγεμόνα, το επονομαζόμενο Παλάτι και γύρω από τον πύργο υπήρχαν τα λιγοστά σπίτια.
Η ίδρυση του έγινε από τον πρώτο Δούκα της Νάξου, Μάρκο Σανούδο και στο Μέσα Κάστρο βρίσκονταν κυρίως οι κατοικίες των τιμαριούχων και των τοποτηρητών του Δούκα, καθώς και άλλων συγγενών και Φράγκων.

Αρχαίο Ρωμαικό Θέατρο
Το αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική εποχή (3ος αιώνας π.Χ.).
Μετά όμως την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 7.000 θεατές. Αυτή είναι και η μορφή του θεάτρου που θα δείτε σήμερα.
Από το θέατρο σώζονται επτά μαρμάρινες κερκίδες, έξι σειρές καθισμάτων, το κοίλο, η ορχήστρα, το δάπεδο της σκηνής, καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά περίτεχνα μέρη. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1989, ενώ η εντολή για τον πρώτο του καθαρισμό δόθηκε από τον Λουδοβίκο Β’, πατέρα του Όθωνα, ύστερα από προτροπή του L.Ross, ο οποίος μαζί με τον Όθωνα ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε το αρχαίο θέατρο κατά τα νεώτερα χρόνια.
Κτισμένο σε περίοπτη θέση, στην πλαγιά του λόφου έχει μαγευτική θέα προς το λιμάνι και πολύ καλή ακουστική. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που διατίθεται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, μιας και στη σημερινή του κατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα.

Milos Dream Life8
Milos Dream Life9
Milos Dream Life10
Milos Dream Life11
Milos Dream Life12
Milos Dream Life13
Milos Dream Life14
Milos Dream Life15
Milos Dream Life16
Milos Dream Life17

Πως να πάτε στη Μήλο

Από τον Πειραιά εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια. Αν επιλέξετε ταχύπλοο, το ταξίδι θα διαρκέσει 5 ώρες περίπου ενώ με το συμβατικό πλοίο 8 ώρες περίπου με στάσεις στα νησιά Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο.

Το ταξίδι με αεροπλάνο από Αθήνα διαρκεί 30 λεπτά, από Θεσσαλονίκη 45 λεπτά. Το αεροδρόμιο απέχει από τον Αδάμαντα 4,5 χιλιόμετρα.
Το νησί συνδέεται και με τα νησιά Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Κρήτη, Σύρο.